سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تفکر انتقادی چیست؟

 

تفکر انتقادی چیست؟

مقدمه

در این مقاله در مورد تفکر انتقادی توضیحاتی را بیان می کنیم و بررسی می کنیم که چرا یاد گرفتن آن می تواند به مستقل شدن ما کمک کند.

اسم تفکر غلط انداز است و ممکن است شما را به این فکر بندازد که یعنی قرار است نسبت به همه چی انتقاد کنید و یا مخالفتی نسبت به آن موضوع داشته باشید؟ خیر منظور از تفکر انتقادی این است که نسبت به هر چیزی باید از دید منطق نگاه کنید و یاد بگیرید که چطور به تنهایی می توانید بهترین تصمیم را برای خودتان بگیرید.

شاید برای شما تصمیم گرفتن آسان باشد و فکر کنید که گرفتن تصمیم کاری ندارد، البته برای بعضی از افراد این گونه نیست و کسانی هستند که رنگ لباس شان را نمی توانند به تنهایی انتخاب کنند چه بسا که بخواهند تصمیم های بزرگ تری از جمله پیدا کردن مسیر زندگی، رها کردن یک رابطه عاطفی، استعفا دادن از شغل فعلی، مهاجرت و غیره را بگیرند.

ما همه به یادگیری این نوع تفکر نیاز داریم تا کیفیت زندگی مان را بالا ببریم و برای این که به رئیسی قوی و پر قدرت تبدیل شویم بهتر است بتوانیم بهترین تصمیمات را برای خودمان بگیریم.

نکته: تفکر انتقادی اصلا موضوع سنگین و غیرقابل فهمی نمی باشد در این مقاله به طور واضح و ساده در مورد این موضوع مطالبی را بیان می کنیم.

تفکر انتقادی چیست؟

تفکر انتقادی یعنی این که بتوانید یک موضوعی را از ابعاد و دیدهای مختلف مورد بررسی قرار دهید، وقتی فردی موضوعی به شما می گوید، سریع تصمیم نگیرید و یا حرفش را قبول نکنید، در ابتدا باید سعی کنید از تمام اطلاعات مغزتان، هوش و دانسته های خود موضوع را مورد بررسی قرار دهید و موضوع را مورد شناسایی و تحلیل قرار دهید در این صورت تصمیم های منطقی تری خواهید گرفت.

تفکر انتقادی چیست؟ ( از نظر فلاسفه یونان)

فیلسوفان یونانی از جمله افلاطون، تفکر انتقادی را به معنی توانایی آزمودن و تفکر درباره اندیشه ها و ارزش ها می دانستند.

تفکر انتقادی چیست؟ ( از نظر ریچارد پاول)

تفکر انتقادی حالتی از فکر کردن در مورد موضوع، محتوا و یا مسئله می باشد که در آن فرد کیفیت تفکرش را بر عهده ساختارهای درونی تفکر و اعمال استانداردهای عقلانی می گذارد و سعی می کند تفکرش را بهبود بخشد.

بر حسب مطالب بیان شده متوجه شدیم که لازمه تفکر انتقادی، فکر کردن عقلانی از هر بعدی نسبت به یک موضوع یا مسئله می باشد.

ممکن است برایتان هنوز هم سوال باشد:

تا این جا با تفکر انتقادی آشنا شدید اما به نظرتان چرا تفکر انتقادی مهم می باشد؟

اول از همه اهمیت آن را در زندگی شخصی مورد بررسی قرار می دهیم.

  • با داشتن تفکر انتقادی می توانید بهترین شغل را برای خودتان پیدا کنید.
  • در رابطه هایتان تصمیم های صحیح و درستی بگیرید.
  • زمانی که احساسات شما درگیر یک موضوع می باشد کمک گرفتن از تفکر انتقادی بهترین راه حل می باشد. زیرا در دنیای امروز میلیاردها طرز تفکر و نظریات راجع به هر موضوعی وجود دارد.

آیا شما هر موضوعی را چشم بسته می پذیرید؟ یا با استفاده از عقل و منطق و استقلال به تصمیم و دیدگاه مستقل خودتان برسید؟ در این شرایط به احتمال زیاد شما ترجیح می دهید که از عقل و منطق خودتان در هر موقعیتی استفاده نمایید تا تصمیمات صحیح و درستی بگیرید.

چرا نیاز به یادگیری تفکر انتقادی هست؟

به طور معمول مغزمان به گونه ای طراحی شده است تا در مواقع مختلف کمترین استفاده را از خود بکند، تا انرژی زیادی را از دست ندهد و خسته نشود و به خاطر نپذیرفتن موضوعات تلخ، به راحتی از کنار آن می گذارد و ترجیح می دهد بدون بررسی از آن عبور کند.

حتما این موضوع را شنیده اید که مغز ما به تنبلی عادت کرده است و باید همانند کودک تنبل، عادت های او را تغییر دهیم و تعیلم و آموزش های لازم ارائه شود. همه ما انسان ها تا به امروز این گونه بزرگ شده ایم و باید به مغزمان تفکر انتقادی را یاد بدهیم تا این موضوع برای او عادی شود و تبدیل به یک عادت گردد.

فرد دارای تفکر انتقادی چه ویژگی هایی دارد؟

زمانی که شما تفکر انتقادی را می شناسید و نسبت به موضوعات نگاهی بی طرف و منطقی دارید، می توانید تصمیم های درستی در مورد آن موضوع بگیرید.

همین مسئله باعث افزایش اعتماد به نفس می شود و احساس قدرت درونی تان را افزایش می دهد. و زمانی که به شما ثابت کند که شما درست ترین تصمیم را در این خصوص گرفته اید. اعتماد به نفس شما قوی تر خواهد شد.

یکی دیگر از ویژگی های این افراد، ریسک پذیری بالای آن ها می باشد، زمانی که ریسک کردید و در تصمیم تان به نتیجه خوبی رسیدید، سراغ تصمیم گیری های بزرگتری می روید.

توجه داشته باشید که هر تصمیمی با عواقبی همراه می باشد که شما قبل از گرفتن تصمیم باید عواقب آن را بررسی کنید و آن را بپذیرید و هم چنین به ویژگی های دیگر آن ها می توان به نگاه موشکافانه نسبت به هر موضوعی یا مسئله ای اشاره نمود. و این افراد هر موضوعی را به راحتی نمی پذیرند و آن را قبول نمی کنند.

این افراد به دنبال دلیل و منطق و چرایی برای آن موضوع می باشند و آن موضوع را به درستی بررسی می کنند و در صورتی که به نتیجه درست، دقیق و بی طرفی رسیدند می توانند آن موضوع را قبول کنند یا خیر.

منبع : تفکر انتقادی چیست؟