تربیت کودک بیش فعال
اختلال نقص توجه و بیشفعالی (ADHD) یک اختلال رفتاری مزمن است که اغلب در دوران کودکی ظاهر میشود و با نشانههای بیش فعالی، تکانشگری یا بیتوجهی مشخص میشود، البته تمام بیماران سه نشانه را با هم تجربه نمیکنند، اما این علائم با مشکل در عملکرد تحصیلی، عاطفی و اجتماعی همراه است. اختلال نقص توجه و بیش فعالی ممکن است با سایر ناتوانیهای عصبی، رفتاری، رشدی و یادگیری مرتبط باشد. درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی در مرکز مشاوره ستاره ایرانیان شامل دارودرمانی، رفتاردرمانی و تنظیم فعالیتهای روزمره است.
اختلال نقص توجه و بیش فعالی یکی از شایعترین اختلالات دوران کودکی است و در پسران بیشتر از دختران رخ میدهد و در صورت عدم درمان تحصیل و آینده کودک را کاملاً تحتتأثیر قرار میدهد؛ بنابراین توصیه میشود که هر چه زودتر به درمان و کنترل آن اقدام کنید تا آیندهای درخشان را برای کودک خود رقم بزنید.
خصوصیات بچه های بیش فعال
معمولاً نشانههای بیش فعالی حدود 7 سالگی کودک مشاهده میشود، این کودکان اغلب از نظر عاطفی تأخیر دارند، بهطوریکه برخی از آنها در مقایسه با همسالان خود تا 30 درصد تأخیر در بلوغ دارند؛ بنابراین دانشآموز 10ساله مبتلا به بیش فعالی ممکن است؛ مانند یک کودک 7ساله رفتار کند.
پسران بیشتر از دختران به ADHD مبتلا میشوند. علائم بیش فعالی ممکن است با افزایش سن کاهش یابد، معمولاً در بلوغ کاهش مییابد؛ اما تأثیر آن بر کار و یا تحصیل کمرنگ نمیشود. خصوصیات بچههای بیش فعال نی نی سایت شامل موارد زیر میشود:
-
بیتوجهی: کودک بهصورت مکرر بیتوجهی و ناتوانی در حفظ تمرکز بر فعالیتها را نشان میدهد. در کلاس درس این کودکان نمیتوانند تمرکز کنند و معلم را کلافه میکنند بنابراین درس خواندن بچه های بیش فعال سخت است و دشواری های زیادی دارد.
-
رفتار تکانشی: رفتارهای تکانشی و حرکات نامناسب که برخلاف بیتوجهی شامل رفتارهایی میشود که باعث میشود آرامش خانه یا کلاس را به هم بریزد و گاهی هم خندهدار باشد.
-
نشانه ترکیبی: نوع ترکیبی ADHD رایجترین است که شامل هردو مورد بالا در کنار هم است.
-
مشکل در سازماندهی افکار
-
مشکل در برنامهریزی و تعیین هدف
علت بیش فعالی کودکان
علت ADHD مشخص نیست و نمیتوان علت مشخصی را برای آن تعیین کرد. مطالعات حیوانی تفاوتهایی را در فرستندههای مغزی نشان دادهاند. یک تحقیق ژنتیکی در مطالعات دوقلوها و خواهر و برادرها (یکسان) نشاندادهشده است. اگر یکی از دوقلوهای همسان مبتلا به ADHD تشخیص داده شود، بهاحتمال 92 درصد همان تشخیص در خواهر و برادر دوقلو وجود دارد. هنگام مقایسه خواهر و برادر دوقلو غیر همسان، احتمال به 33? کاهش مییابد، بنابراین نقش ژنتیک را نباید در این اختلال نادیده گرفت.
کنترل بیش فعالی
1. رژیم غذایی
کودک و نوجوان مبتلا به ADHD باید رژیم غذایی سالم داشته و از مصرف کافئین بهطورجدی اجتناب کنند. همانطور که گفته شد، توصیه میشود که از متخصص کودک رژیم غذایی مناسبی را برای کودک بیشفعال گرفته و با کمک آن سعی در کنترل هیجانات کودک خود داشته باشید.
منبع : تربیت کودک بیش فعال